Avrupa Birliği, Katılımcı Sulama Yönetimi Projesi heyeti Türkiye'de ve ilçemizde uyguladıkları tarımsal sulama projesi kapsamında bilgi almak için Belediye Başkanı Selim Aşkını ziyaret etti.
Ülkemiz sulama yönetimini inceleyerek kendi ülkeleri için uygun olan sulama yönetimini araştırmak amacıyla 8 farklı ülkeyi temsil eden konusunda uzman kişilerden oluşan 23 kişilik heyet, ilçemizi ziyaret ederek Belediye Başkanı Aşkın’dan yerel yönetimlerdeki sulama sistemleri hakkında bilgi aldı.
Devlet Su İşleri (DSİ) İkinci Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım ve Sulama Müdürü Mustafa Taşkın Devlet Su işleri Müdürlüğü'nün ülke çapında tarımsal sulama alanında çiftçilere, üreticilere büyük destekler verdiğini bölgesel anlamda tarımsal kalkınmanın sağlanması için sulama göletleri inşaatlarının devam ettiğini söyledi.Taşkın: " Türkiye'de tarımsal alanda ürün çeşitliliğini arttırılmasına yönelik Devlet Su İşleri Müdürlüğü olarak büyük yatırımlara imza atıyoruz. Kulada 8 adet Sulama Gölet Projesinden 2 adet sulama Göleti 2013 yılı içerisinde faaliyete geçecektir.İnşaatı yapılacak olan 8 adet göletin yaklaşık maliyeti 48 milyon dolardır. Bizde bugün 8 ülkeden oluşan Avrupa Birliği Katılımcı Sulama Yönetimi Projesi kapsamında 23 kişiyi ağırlayarak Kula Belediyesinin tarım arazilerinin sulanması noktasında bilgi almaları için bir araya geldik. Proje Kapsamındaki ülkelerin Türkiye'deki tarım arazilerinin sulanması hakkında elde ettikleri bilgileri kendi ülkelerinde de model alarak uygulayıp tarımsal kalkınmayı sağlayacaklardır" dedi.
Belediye Başkanı Selim Aşkın Yapılan ziyaretten memnun kaldığını Kula'nın tarım arazilerinin sulama sistemine geçmesi ile birlikte ürün çeşitliliğini arttırmış olup bugün Caramosa çilek üretiminde ülke çapında söz sahibi olmaya başladığını ve tarımsal kalkınma kooperatifleri ile birlikte yurt dışına ihracatının başladığını söyledi. Başkanımız Aşkın: " Kula Belediyesi olarak tarım arazilerin sulanması noktasında üreticilerimize büyük destek vermekteyiz.Düne kadar buğday, arpa gibi tahıl ürünleri üreten Kula artık tarımsal sulama sistemlerinin gelişmesi ile birlikte meyvecilik, çilek üretimi, enginar üretimi gibi alternatif ürünler üretmeye başlamışlardır. Bugün mevcut olan göletlerle Kulada sulanabilir tarım arazisi 1830 dekardır. 8 adet göletin ilçede faaliyete geçmesi ile toplam sulanabilir arazi sayısı 100 bin dekara çıkacaktır. Kula Ege Bölgesi içerisinde tarım arazilerinin sulanması ve ürün çeşitliliğinin arttırılması noktasında önemli bir yol kat etmiştir. Edinmiş olduğumuz deneyimleri sadece ülke çapında değil uluslararası düzeyde de paylaşmanın onurunu yaşıyoruz" dedi.
YORUMLAR