Covid-19 sürecinde evde çocukların yapabileceği etkinlikler
Okul Öncesi Öğretmeni Gözde Ordu yazdı…
Okul Öncesi Öğretmeni Gözde Ordu, yeni tip Korona virüs(Covid-19) ile mücadele kapsamında evlerinde kalan öğrencilerin bu süreçte yapabileceği etkinlikler ile ilgili bir yazı hazırladı. Boyamadan tasarıma, oyun hamurundan bilmecelere kadar birbirinden güzel çalışmaların yer aldığı etkinlik yazısı; “ Zorlu yaşam olayları karşısında aile bireyleri ve çocuklarımızın stres ve kaygı gibi tepkiler göstermesi beklendik bir durumdur.Bu süreçte çocuklarımızın sosyal medya,medya,internet ve evin içinde oluşan tartışmalara kulak misafirliği etmesi kaçınılmazdır.Çocuklarımızın gelişimsel özellikleri bakımından duygularını yönetmeyi tam anlamıyla henüz bilmemeli çok normaldir.Kaygılandıkları veya streslendikleri zaman bu durumu farklı şekilde yansıtabilir ebeveynler de anlamakta zorluk yaşayabilirler.Zorlu yaşam olayları karşısında okul öncesi çocuklarında bu tür tepkiler görülebilir;
Konuşma zorluğu yaşama
Oyunlarında hastalığa dair canlandırmalar
Parmak emme,geceleri altını ıslatma
Öfke nöbetleri geçirme yada salgın davranabilme
Ebeveylerin yanlarında sürekli durma istekleri
Devamlı olarak ağlama yada ağlamaklı olma
Salgına dair hikaye uydurma veya anlatma
Koronavirüs karşısında çocuklarımıza yardımcı olmak için ;
Birlikte Vakit Geçirin
Çocuklarımızla bu süreçte ilgilenmek, çeşitli aktiviteler yapmak,onlarla güzelce vakit geçirmek yararlıdır.Çocuklarla birlikte yemek yapmak ve yemek,evin içersinde hep beraber çeşitli oyunlar oynamak,resim yapmak,şarkı söylemek, eğlenceli masal, fıkra ve hikayeler anlatmak,birlikte eğlenceli bir film izlemek yada sohbet etmek gibi çok çeşitli etkinlikler yapabiliriz.Böylelikle aile birlikteliğimiz güven ve aidiyet duygumuzda pekişecektir.Bu süreçte ebeveynler olarak çocuklarımızla ne gibi etkinlikler yapabiliriz:
1-KENDİ BEBEĞİMİ YAPIYORUM
Malzemeler
1 adet ip
Lastik toka
Karton
Kuru boya
Yorgan iğnesi(Ebeveyn kontrolünde)
Makas
Yapılışı:Boş bir kartona istediğiniz bir saçları olmayan bebek yüzü çizin ve hayalinizde gibi boyayın.Yorgan iğnesine ipi geçirin,baş kısmına delikler açarak saçlarını yapın ve kesin.Dilerseniz saçlarına değişik modeller vererek lastikli tokayla tutturabilirsiniz.
2-HAVANIN DURUMU NASIL ?
Malzemeler:
Renkli Karton
Siyah Keçeli Kalem
Daire çizmek için kalıp
Siyah dil çubuğu
Çiçek yaprağı kalıbı
Makas
Yapıştırıcı
Raptiye
Büyük karton
YAPILIŞI:
Kartonlarımızdan bir renk alıp dairemizi,çiçek saplarımızı ve ağacımızın kütüğünü çiziyoruz.Dairemizin üzerine dil çubuğunu raptiyeliyoruz.Üzerine kartonlarımızla güneşli,parçalı bulutlu,karlı,şimşekli,yağmurlu ve rüzgarlı havalarımızın şekillerini çizip kesiyoruz ve çiçeklerimizin yapraklarına yapıştırıyoruz.Büyük kartonumuzu alıp ağacımızın gövdesini yapıştırıyoruz.Dairemizin büyülüğüne göre çiçeğimizin yapraklarını ve dairesini de yapıştırıyoruz.Çocuklarınıza günlük olarak kullanabileceğiniz güzel bir aktivite.
3-KAÇ TANE ÇUBUĞUM VAR ?
MALZEMELER:
Tuvalet Kağıdı Ruloları
Çubuklar
Küçük Kağıtlara Yazılmış Rakamlar
UYGULANIŞI:
10 adet rulomuzu alıp sırayla diziyoruz.Önlerine rakamlarımızı koyuyoruz.Dilerseniz sırayla ,dilerseniz karışık olarak.Çocuğumuzdan rakamı söyleyip ve gösterip rulomuzun içerisine çubukları koymasını istiyoruz.
4-YAPBOZUMU TAMAMLIYORUM.
MALZEMELER:
Karton
Kuru boya
Makas
UYGULANIŞI: Kartonumuzu kare şeklinde 6 adet kesiyoruz.Üzerlerine eş halinde Daire,Üçgen, Kare çiziyoruz ve boyuyoruz. Boyadığımız kartonlardan birini alıp 9 eş kare şekline bölüyoruz.Çocuğumuzda parçaları birleştirmesini istiyoruz.
5-BASKI YAPIYORUZ
MALZEMELER:
Limon, soğan,yaprak,fırça,bez,ip,kağıt,sünger,el,patates (Sulu boya saydığımız tüm malzemelerle baskı yaparak çocuğunuzla eğlenceli çalışmalar yapabilirsiniz, sadece patatesle sınırlı kalmayın.)
Sulu boya
A4 kağıdı
6-BAĞCIK BAĞLAMAYI ÖĞRENİYORUM
MALZEMELER:
Karton
Kuru boya
2 adet bağcık
Makas
A4 Kağıdı
Yapıştırıcı
UYGULANIŞI:
Kartonumuzu ve beyaz kağıdımızı alıp ayakkabı şeklinde kesiyoruz. Kağıdımızın üzerini dilediğimiz şekilde boyayıp kartonumuzun üzerine yapıştırıyoruz. Kartonumuza 8 adet bağcık deliği açıyoruz ve bağcıklarımızı geçiriyoruz.
7-OYUN HAMURUMU YAPIYORUM
Ev yapımı oyun hamuru tarifi hızlı ve kolaydır. 10 dakikadan kısa bir sürede oyun hamuru partisi vermeye başlayabilirsiniz. Çocuklar saatlerce oynayarak keyifli vakit geçirecekler.
Malzemeler:
Un
Su
Krem tartar
Tuz
Nane Yağı (opsiyonel)
Gıda renklendiricisi
YAPILIŞI:
Tuz, un, tartar ve yağı bir bir kapta karıştırın. Üzerine kaynar su ekleyin ve hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. Hamur kıvamına gelip ılıklaşınca gıda boyasını ekleyin ve karıştırın.Oyun hamurunuz artık hazır. Eğer hamur sertleşirse yağ ilave edebilirsiniz.
8-KENDİ YOLUM
Malzemeler:
Beyaz izole bandı
Arabalar
Legolar
Çocuklarımızla mış gibi yapmak çok daha eğlenceli
Çocuğunuzla sakin bir odaya geçip aşağıdaki yönergeleri vererek çalışmaları yapabilirsiniz.
9-YARATICI DRAMADA DOĞAÇLAMA ÇALIŞMALARI:
- Yazın şehir dışında arkadaşlarınızla piknik yapıyorsunuz Güzel bir gün, ormanda kır çiçekleri, böğürtlen topluyorsunuz Sonra bir yerde durup yemeğinizi yiyorsunuz Yemek bitince, dönmeye hazırlanırken yolu bulamayıp paniğe kapılıyorsunuz Neredesiniz? Yola devam mı edeceksiniz, geri mi döneceksiniz? Yolunuzu bulmanızı sağlayacak bir işaret arıyorsunuz, birden aranızdan birisi yerde ezilmiş bir kır çiçeği buluyor Onu görünce gelirken kır çiçeği topladığınızı hatırlıyorsunuz ve yolunuzu buluyorsunuz
- Bir grup insan otobüs durağında Herkesin farklı bir özelliği var Torununu görmeye giden büyükanne, işe geç kalmış bir memur, okula gitmek için bekleyen bir öğrenci, otobüse binmek için bekleyen bir özürlü Otobüs biraz gecikti Neler olur?
- Farklı kanalları aynı akşam izlemek isteyen büyükanne, dede, anne, baba ve çocukların bulunduğu bir ailenin TV karşısındaki tartışmaları canlandırabilirsiniz.
10-YARIM ÖYKÜ TAMAMLAMA:
Çocuğumuzla çok eğlenebileceğimiz bir öykü daha:
Çocuğumuza hikayeyi anlatalım ve bitiminde yarısında keselim. Hikayeyi kendisinin tamamlamasını isteyelim.
-Şimdi birlikte bir öykü yazacağız Ben öykünün başını söyleyeceğim, sonra sen ona ekleme yapacak ve yaptığı eklemeyi canlandıracaksın.
“Bir zamanlar bir kurbağa vardı Göl kurbağanın önündeydi ? Başka bir kurbağa geldi? Üçüncü bir kurbağa daha geldi ve ikinci olanı öptü? Sonra ne oldu ?
11-RESİM YAPMA:
-Çocuğunuzla dünya hakkında konuşunuz.
Bu dünya sizin dünyanız, bu dünyada ne olmak istersiniz? Diye sorunuz. Çocuğunuz konu hakkındaki fikirlerini hareketlerle ifade eder. (at,dere, heykel, ağaç, güneş vb) Daha sonra bu düşüncelerini büyük boy resim kağıtları üzerine çizer aktarır ve boyar.
12-BİLMECELER
Çocuklarınızla keyifli vakit geçirmek adına sorulabilecek eğlenceli, aynı zamanda öğrencilerin neden-sonuç ilişkisini geliştirme amaçlı faydalı olabilecek bilmece örnekleri.
13-YUMURTA KOLİSİNDEN TIRTIL
MALZEMELER
Yumurta kolisi
Oynayan gözler
Tüylü tel
Keçeli kalem
Parmak boyası yada guaj boya
YAPILIŞI: Yumurta kabının bir dizisi keslilir.kesilen kısım parmak veya guaj boya ile boyanır.Baş kısmına oynayan gözler takılır.Ağzı keçeli kalemle çizilir.Antenlerine teller yapıştırılır.Tırtılımız hazır…
14-ÖRDEK YAPIYORUM
MALZEMELER:
A4 kağıdı
Makarna,şehriye,mercimek,pirinç
Yapışkan
UYGULAMASI:
Ördeğimizin üzerine,yapışkanı sürüp makarna,şehriye,mercimek ve pirinçlerimizi yapıştırıyoruz.
Ovacuma Çok Programlı Anadolu Lisesinde
Yazı : Okul Öncesi Öğretmeni Gözde ORDU