Böcek sokması kalp durmasına yol açtı
Reklam
  • Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Böcek sokması kalp durmasına yol açtı

58 yaşındaki hasta zamanında müdahale ile yaşama tutundu

08 Temmuz 2024 - 12:58 - Güncelleme: 08 Temmuz 2024 - 17:25
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Manisa’nın Kula ilçesinde 21 Mayıs günü bir böceğin sokması üzerine hastaneye getirilen 58 yaşındaki Pevril Güleç’in dakikalar içinde kardiyak ritim bozukluğu gelişmiş ve ardından defibrilasyon denilen şok tedavisiyle yaşama yeniden döndürülmüştü.  Anaflaktik şok tanısı konulan Güleç, tedavi sürecini tamamlamasının ardından Kula Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Şeyma Akkuş ve ekip arkadaşlarını ziyaret ederek yaşama tutunmasını sağlayan sağlık personellerine teşekkür etti.

Manisa’nın Kula ilçesine bağlı kırsal Şehitlioğlu mahallesinde ikamet eden 58 yaşındaki Pervil Güleç, 21 Mayıs günü öğlen saatlerinde çalıştığı esnada türü bilinmeyen edilemeyen bir böceğin kendisini sokması sonucu rahatsızlandı. Kısa süre içerisinde fenalaşan Güleç, 112 acil servis ekiplerince Kula Devlet Hastanesi’ne getirildi. Hastanenin acil servis kısmında ilk müdahaleleri yapılan Güleç, kısa süre içerisinde bilincini kaybetti, kardiyak aritimi geçirdi. Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Şeyma Akkuş tarafından tıbbi müdahalesi yapıldı, medikal tedavilerin yanı sıra 5 kez defibrilasyon denilen şok tedavisi uygulanarak yaşama geri döndürüldü. Müdahale sonrasında 58 yaşındaki hasta kalbi tekrar normal ritimde çalışmaya başladı ve entübe bir şekilde Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesine sevk edildi. Yaklaşık iki hafta yoğun bakım ve kardiyoloji takibinde kaldı. Pevril Güleç isimli hasta, tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından Kula Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Şeyma Akkuş ve ekip arkadaşlarını ziyaret etti. Kendisini yeniden hayata bağlayan müdahaleler ile yaşamasını sağlayan Dr. Akkuş’a, ekip arkadaşlarına ve hastane yönetimine teşekkür eden Pervil Güleç, hastalıklarla erken teşhis ve müdahalenin önemine vurgu yaptı.

Anafilaksiye bağlı ölümlerin ilk saatlerde görüldüğünü ve hastalara doğru ve etkin müdahalenin hayat kurtarıcı olduğundan bahseden Uzm. Dr. Şeyma Akkuş, acil servis geldiğinde bilinci kapalı olan ve tansiyonu oldukça düşük olan 58 yaşındaki hastasını 5 kez defibrilasyon adı verilen şok tedavisini uygulayarak, hızlı ve doğru müdahalelerle yaşama döndürdüklerini anlattı. Anafilaksi gibi durumlarda erken teşhis ve müdahalenin önemli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Şeyma Akkuş; “Anafilaksi dediğimiz hastalık ciltte kızarıklık, kaşıntı, ürtiker, cilt ve mukozadaki şişlikler, nefes darlığı, dilde ve boğazda şişme, boğulma hissi, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, bulantı, kusma, ishal, sersemlik, baygınlık, bilinç değişikliği, ritim bozuklukları gibi bozukluklar ile görülebilir. Pevril Güleç isimli hastamız acil servise geldiğinde bilinci kapalı ve tansiyonu da oldukça düşüktü. Müdahalelere başlandı ancak dakikalar içinde ventriküler fibrilasyon adı verilen ritim bozukluğu gelişti. Acil ekibimizle beraber yaklaşık bir saat boyunca gerekli tedavileri hızlı ve etkin biçimde yaptık, 5 kez defibrilasyon denilen şok tedavisini uyguladık. Yapılan müdahaleler sonucunda normal kalp atımı sağlanan hastamızı takip ve ileri tetkik için Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesine sevk ettik. Hastamızı sağlığına kavuşmuş bir şekilde tekrar görmek bizi oldukça sevindirdi. Kendisine sağlık ve huzur diliyoruz. “ dedi

  “Alerji ve anafilaksiden korunmanın temeli alerjene maruz kalmamaktır.”

Anafilaksinin duyarlı kişilerde antijenle karşılaştıktan sonra oluşan, hızlı seyreden ve ölümcül olabilen aşırı duyarlılık reaksiyonu olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Akkuş, anafilaksi gelişmesini maruziyet olmaksızın tahmin etmenin zor olduğunu ancak ailede alerji öyküsünün varlığı, atopi, astım gibi durumlarda gelişme riskinin daha fazla olabileceğini söyledi. Anafilaksinin her türlü kimyasal madde, besinler, ilaçlar ve böcek sokmaları sonrasında gözlenebileceğini ifade eden Uzm. Dr. Akkuş; “Alerji ve anafilaksiden korunmanın temeli alerjene maruz kalmamaktır. Hava sıcaklıklarının arttığı bahar ve yaz aylarında çiçek polenlerine ve haşerata bağlı alerji daha sık görülmektedir. Haşerat kovucuları kullanmak fayda sağlayabilir. Kırsal alanda deriye doğrudan teması önleyecek kıyafet seçilmelidir. Evlere, kullanılan eşyaların arasına girmiş olabilecek böceklere karşı dikkatli olunmalıdır. Daha önceden bilinen duyarlılığı olan hastalar anafilaksiye karşı gerekli ilaçları yanında taşımalıdırlar.” şeklinde konuştu.

2024/07/2024-07-08-13-04-01.jpg
2024/07/2024-07-08-13-04-04.jpg
2024/07/2024-07-08-13-04-07.jpg
2024/07/2024-07-08-13-04-11.jpg
2024/07/2024-07-08-13-04-14.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şadan ailesinin acı günü
Şadan ailesinin acı günü