BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE KULA 5 KAT BÜYÜDÜ
Reklam
Reklam
  • Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE KULA 5 KAT BÜYÜDÜ

BÜYÜKŞEHİR YASASI İLE KULA 5 KAT BÜYÜDÜ

11 Mart 2014 - 09:51
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Ak Parti Kula Belediye Başkan Adayı ve Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın Yeni Büyükşehir Yasası'nın getirdiği yenilikler hakkında bilgi verdi.

Kula'nın büyükşehir yasasından önce merkez nüfusunun 25 bin olduğunu ifade eden Ak Parti Kula Belediye Başkan Adayı ve Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, yeni katılan 60 mahalle  ile birlikte toplam nüfusun  47 bine ulaştığını söyledi. 

Ak Parti Kula Belediye Başkan Adayı ve Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın AK Parti Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi’nin belediyecilik konusunda deneyimli ve tecrübeli olduğuna dikkat çekerek, yerel yönetimler yasasının mimarının Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için büyük bir şans olduğunu kaydetti. Aşkın, konuşmasına şöyle devam etti: “Büyükşehir Yasası daha önce 16 ili kapsıyordu. Bu gün 30 il büyükşehir oldu. Büyükşehir olarak hizmet alacak olan illerimiz aynı zamanda İstanbul ve Kocaeli örneğinde olduğu gibi bütün şehir olarak hizmet alacak. Büyük şehir yasasını hazırlayan AK Parti Manisa Milletvekili ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi yerel yönetimler konusunda büyük tecrübeye sahip birisidir. Bu da Manisa için aynı zamanda kazançtır" dedi

Yeni Yasaya göre büyükşehir sınırları içinde köylerin mahalleye dönüştürüleceğini ve daha önce İl Özel İdaresi tarafından yürütülen hizmetlerin bağlı belediyelerce sürdürüleceğini belirten Aşkın, Yeni Yasayla köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerini ilçe merkezlerine bağlayan yolların yapım ve bakımının  büyükşehir belediyelerine verildiğini  Yerleşim merkezi ile ilgili yolların sorumluluğunun ilçe belediyelerine ait olduğunu vurguladı. Aşkın: "Köyden Mahalleye Dönüşen Yerlerde Su ve Elektrik  Abonelikleri devam edecek. Bu yerlerde yeni su ve elektrik aboneliklerinin kurulmasına engel bir durum söz konusu değildir. Yeni Büyükşehir Yasası’na göre köyden mahalleye dönüşen yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücretin 5 yıl süreyle en düşük tarifenin %25’ini geçmeyecek şekilde belirleneceği(0,50TL), bu yerlerdeki yeni yapılaşmalarda mahalle sakinleri lehinde kolaylıklar sağlanacağı yönünde düzenleme bulunmaktadır. Yeni Büyükşehir Yasasına göre tüzel kişiliği kaldırılan köylerde 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süre ile alınmayacaktır. Yeni yasayla büyükşehir ve ilçe belediyelerine tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilme imkanı getirilmektedir. Mera, yaylak, kışlak gibi tarımsal amaçlı kullanımlar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynen devam edecektir. Köyden Mahalleye Dönüşen Yerlerde Seçmenler mahalle muhtarı ve ihtiyar heyeti seçimi, İlçe belediye meclis üyeleri seçimi, İlçe belediye başkanı seçimi ve büyükşehir belediye başkanı için oy kullanacaklar" dedi.

İlçe Belediyelerinin sınırları içinde kalan park, bahçe bakım ve onarım hizmetleri bugüne kadar olduğu gibi yine ilçe belediyeleri tarafından yapılacağını büyük parkların ve mesire alanlarının bakımının Büyükşehir belediyesi tarafından yapılacağını ifade etti. Yeni Mezar alanlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından tesis edileceğini belirten Aşkın, ancak büyükşehir belediye meclisi kararı ile  cenazenin defin işlemlerinin ilçe belediyesine de bırakabileceğini dile getirdi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İki Okul, Tek Yürek: Gen Koleji’nden Çarıkballı’ya anlamlı destek
İki Okul, Tek Yürek: Gen Koleji’nden Çarıkballı’ya anlamlı...
Kula'da Kut'ül Amare Zaferi'nin 109.yılı kutlandı
Kula'da Kut'ül Amare Zaferi'nin 109.yılı kutlandı