Kula İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli komiser Mustafa Esenlibınar 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda bazı değişiklikler yapıldığını, değişiklikleri içeren kanunun 11 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini bildirdi.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişikliklerle ilgili açıklama yapan Kula İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli komiser Mustafa Esenlibınar “TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilen 24/5/2013 tarihli ve 6487 sayılı ‘Bazı Kanunlar ile 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılması hakkında kanun’ ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 36, 48 ve Ek 13üncü maddelerinde yapılmış olup, kanun resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir” dedi.
Kanunda yapılan değişiklikler şu şekilde;
A- Kanunun 36. Maddesi ile ilgili olarak;
1- Sürücü belgesiz araç kullanan şahıslara uygulanacak yaptırımlar trafik zabıtasınca yerine getirileceğinden mülki amire sevk tutanağı düzenlenmeyecek ve şahıslar mülki amire sevk edilmeyecektir. Ancak, kanun değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce haklarında işlem yapılmış olan ancak henüz mülki amirlere sevk edilmemiş olan şahıslara uygulanacak yaptırımlar mülki amirlerce yerine getirilecektir.
2- Sürücü belgesi olmadan araç kullananlara kanunun 36/3-a maddesinden; mahkemelerce, Cumhuriyet Savcılıklarınca veya trafik görevlilerince sürücü belgeleri geçici olarak ya da tedbiren geri alınanların araç kullanması halinde kanun’un 35/3-b maddesinden, sürücü belgesi daimi iptal edilenlerin araç kullanması halinde ise kanunun 35/3-c maddesinden
1.407 TL trafik idari para cezası karar tutanağı trafik görevlilerince düzenlenecek, ayrıca araçların sürücü belgesiz ya da sürücü belgeleri tedbiren veya geçici olarak geri alınmış kişiler tarafından kullanılmasına izin veren araç sahiplerine de tescil plakası üzerinden trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenecektir. (Trafik denetimleri sırasında araç sahibinin izin verip vermediği tespit edilemeyeceğinden, genel kural itibariyle araç sahibinin bilgisi olduğu düşünülerek herhangi bir araştırma yapılmasına gerek olmadan araç plakasına doğrudan 1.407 TL trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenecektir. Araç sahibi olay yerinde ise trafik idari para cezası karar tutanağı kendisine imzalatılacaktır)
3- Kanunun 36ncı maddesinin 3 üncü fıkrasının (b) bendine istinaden düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanaklarının not bölümüne ilgili sürücünün belgesinin alınma şekli (Trafik görevlilerinde geri alınan – Adli makamlarca geri alınan) yazılacaktır.
4- Kanunun 39 uncu maddesine aykırı davranan sürücüler ve araç sahipleri hakkında da kanunun 36ncı maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen miktarlar üzerinden trafik görevlilerince trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenecektir.
5- Kanunun 118 inci maddesinin 7nci fıkrasına göre yapılmakta olan işlemler bundan sonra kanunun 36/3-b maddesine göre yapılacaktır. (Ceza tutanağına kanun maddesi 36/3-b olarak yazılacaktır.
6- Kanunun 36ncı maddesinde yapılan yeni düzenleme ve tekerrür hükümlerine yer verilmediğinden her ihlal tespitinde sürücü ve araç kullanmasına izin verenler hakkında aynı işlemler uygulanacaktır.
B- Kanunun 48. Maddesi ile ilgili olarak;
1- Alkollü olarak araç kullanan sürücüler hakkında aşağıdaki şekilde hareket edilecektir.
a) Daha önce yönetmelikle araç sınıflarına göre belirlenmiş promil değerleri kanunla düzenlenmiştir. Alkollü olarak araç kullanmada uygulanan ceza miktarları, sürücü belgesi geri alma süreleri, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimleri ile psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi uygulamalarında herhangi bir değişiklik olmamıştır.
b) Daha önce kanunun 48/5 inci maddesine istinaden 3. Kez alkolden idari yaptırım kararı mülki amirce, sürücü belgesinin geri alınması mahkemelerce yapılmakta iken, yapılan değişiklikle trafik idari para cezası karar tutanağı düzenleme ve sürücü belgesinin geri alınması işlemleri trafik görevlilerince yapılacaktır.
c) Hususi otomobil sürücüleri için 0,50 promilin üzerinde (hususi otomobil; araç tescil belgesinde ‘cinsi’ bölümünde otomobil, ‘kullanım amacı’ bölümünde hususi yazan araçları ifade eder.) diğer bütün araç sürücüleri için 0,20 promilin üzerinde alkolü olarak araç kullanılması halinde kanunun 48/5 inci maddesine göre işlem yapılacaktır.
d) Trafik görevlilerinde teknik cihazlar kullanılmasının sürücü tarafından kabul edilmemesi halinde; alkolölçere (alkolmetre) üflememesi halinde bunun kanuni müeyyidesi konusunda sürücü bilgilendirilecek, buna rağmen reddetmesi durumunda alkolölçer (alkolmetre) cihazında reddetme çıktısı alınarak bu konuda tutanak tanzim edilerek en az iki görevli tarafından imzalanacak, ayrı reddeden kişiye de imzalatılacaktır. Tutanağı imzalamaması halinde imtina notu düşülecektir. Bu sürücüler hakkında her defasında kanunun 48 inci maddesinin (9) uncu fıkrasına istinaden 2.000 TL trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenerek sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınacaktır. Ayrıca sürücü araç kullanmaktan men edilecektir. (düzenlenecek trafik idari para cezası karar tutanağının not bölümüne reddetme konusu ‘alkol ölçtürmeme’ – uyuşturucu veya uyarıcı madde ölçtürmeme’ olarak yazılacaktır.)
e) Yapılan tespit sonucunda 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen ve haklarında kanunun 48 inci maddesine göre işlem yapan sürücüler haklarında ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 179 uncu maddesinin 3 üncü fıkrası hükümlerine göre adli işlem yapılmak üzere mahalli zabıtaya teslim edilecektir.
f) 0,50 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen hususi otomobil sürücüleri ile 0,20 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen diğer araç sürücüleri, trafik kazasına sebebiyet vermeleri halinde haklarında kanunun 48 inci maddesine istinaden yapılacak işleme müteakip ayrıca Türk Ceza Kanununa göre adli işlem yapılmak üzere mahalli zabıtaya teslim edilecektir.
g) Alkollü olarak araç kullandığı tespit edilerek sürücü belgeleri geçici olarak geri alınanların sürücü belgelerinin süresi sonunda iade edilebilmesi için Karayolları Trafik Kanununa istinaden (48’inci madde ve diğer bütün maddelere istinaden verilmiş cezaların tahsil edilmiş olması zorunludur.) verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, sürücü belgelerinin teslimatı sırasında idari para cezası olmadığına dair vergi dairesinden alınmış belgenin ibraz edilmesi istenecektir. Elektronik ortamda sorgulama yapılabilmesi halinde bu belge istenmeyecektir.
h) Trafik görevlilerince (trafik kazaları hariç) teknik cihazlar kullanılarak yapılan ölçüm sonucuna itiraz edilmesi durumunda, trafik görevlilerince ayrıca ikinci bir ölçüm yapılmayacak ve 2918 sayılı kanunun 48 inci maddesi kapsamında gerekli işlemler yapılacak, ilgilisine 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında itirazını ilgili mahkemeye yapması yönünde bilgi verilecektir.
2- Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin etkisi altında araç kullanan sürücüler hakkında aşağıdaki şekilde hareket edilecektir.
a) Gerek teknik cihaz kullanılarak (trafik görevlilerince) gerekse sağlık kuruluşlarında yaptırılan tespit sonucunda, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında her defasında kanunun 48 inci maddesinin 8 inci fıkrasına istinaden trafik görevlilerince 3.600 TL trafik idari para cezası verilerek sürücü belgeleri 5 yıl süreyle geçici olarak geri alınacaktır. Bu kişiler haklarında ayrıca Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre adli işlem yapılmak üzere mahalli zabıtaya teslim edilecektir.
b) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığının tespiti amacıyla trafik görevlilerince teknik cihazların kullanılması halinde, cihazla ölçüm yapılmasını kabul etmeyen sürücüye 48 inci maddenin 9. Uncu fıkrasına göre trafik görevlilerince 2.000 TL trafik idari para cezası verilerek sürücü belgeleri iki yıl süreyle geçici olarak geri alınacaktır. (Halen trafik ekiplerinde uyuşturucu veya uyarıcı madde tespiti yapan teknik cihaz bulunmamakta olup, bu cihazların temini ve kullanılmaya başlanması halinde bu fıkra hükümleri uygulanacaktır.
c) Sürücünün uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığından şüphe edilmesi, ancak tespit yapılabilmesi için teknik cihaz bulunmadığı durumlarda, sürücü 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun adli kolluğa ilişkin hükümleri gereğince mahalli zabıtaya teslim edilecektir. Mahalli zabıta tarafından Cumhuriyet savcılığının talimatına göre tespit işlemleri yaptırılacaktır.
d) Uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisi altında araç kullandığı tespit edilecek haklarında kanunun 48 inci maddesine istinaden işlem yapılan sürücülerin belgeleri; sürücü olmasında sakınca bulunmadığına dair resmi sağlık kuruluşlarından alınmış sağlık kurulu raporunun ibraz edilmesi, ayrıca Karayolları Trafik Kanununa istinaden (48 inci madde ve diğer bütün maddelere istinaden verilmiş cezaların tahsil edildiği zorunludur.) verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş ve geri alma süresinin tamamlanmış olması halinde iade edilecektir.
C- Kanunun 48. Maddesi ile ilgili olarak;
1) Karayolları Trafik Kanunu’nun 48 inci maddesi ve ilgili diğer maddelerinde belirtilen geçici geri alma süreleri var ise devam eden geçici geri alma süreleri biriminde başlatılacaktır.
2) Yaralanma veya ölümle sonuçlanan ya da trafik kolluğunun müdahale ettiği maddi hasarlı trafik kazalarında sürülerin uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığı ya da alkolün kanlarındaki miktarı trafik zabıtasınca teknik cihaz kullanılarak tespit edilecektir. Teknik cihaz ile yapılan ölçüme itiraz eden ya da bu cihaz ile ölçüm yapılmasına müsaade etmeyen sürücüler en yakın adli tıp kurumuna veya adli tabipliğe veya sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarına götürülerek vücutlarından kan, tükürük veya idrar gibi örnekler aldırılmak suretiyle gerekli tespitler yaptırılacaktır. Kaza saati ile sağlık kuruluşlarında yapılan tespit arasında geçen süre zarfında kandaki alkol miktarının azalma oranı, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı’nın 25.11.2008 tarih ve B.03.1ATK.4.06.00.02/342 sayılı görüş yazısı doğrultusunda, her bir saat için 0,15 promil olarak hesaplanacak ve sağlık kuruluşunda tespit edilen sonuca ilave edilerek elde edilecek promil değerine göre işlem yapılacaktır.
3) Trafik kazası sonucunda kişinin ölmesi halinde veya teknik cihaza üfleyemeyecek kadar yaralanmış olması halinde uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığı y ada kanındaki alkol miktarının tespiti en yakın adli tıp kurumu veya adli tabiplik veya Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarında vücutlarından kan, tükürük veya idrar gibi örnekler alınmak suretiyle yapılacak ve sonuca göre gerekli işlemler tesis edilecektir.
4) Trafik görevlilerince alkol kontrollerinde; alkol tespitine ilişkin tarih, saat ve ölçüm sonucu ile cihaza ait seri numarasını gösterir çıktı verebilen ve kalibrasyon ayarı yapılmış teknik cihazlar kullanılacaktır.
YORUMLAR