Manisa’nın Kula ilçesinde bulunan 1970 li yıllarda kullanılmadığı gerekçesiyle üzeri kapatılan Beş Ulalı çeşme yapılan çalışmalar sonucunda yeniden gün yüzüne çıkıyo
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Kula Belediye Başkanı Selim Aşkın, 1970 li yıllarda kullanılmadığı gerekçesiyle 12 tarihi çukur çeşmenin kapatıldığını Kula’nın tarihi dokusunu tamamlayan karekteristlik özelliklerinden biri olan bu çukur çeşmelerin yeniden tarihe kavuşturulması için gerekli olan restorasyon çalışmalarının başlanıldığının müjdesini verdi. Aşkın: “ Kurşunlu Cami Meydanlığı’nda bulunan güneyde bir kuzeyde iki girişi bulunan beş adet oluğu bulunan suyu bol ve yıllarca Kula’ya soğuk ve lezzetli su sağlamış olan Beş Ulalı Çukur Çeşme’nin yapılan çalışmaların ardından ve alınan izinler sonunda kapalı olan çeşmemizi açma çalışmalarına başladık. Beş Ulalı Çeşmenin bitmesinin ardından Hocacı çeşmenin de açılması için gerekli olan görüşmeler başladı” dedi.
Kültürel mirasa sahip çıkmanın sadece Yerel Yönetimlerin sorumluluğunda olmadığını belirten Aşkın, “Kulalılar olarak hep birlikte köklü tarihimize sahip çıkmak zorundayız. Tarihe sahip çıkmak, kültürel miraslara sahip çıkmak bir suç değil, tam tersine bir vatandaşlık görevidir” dedi.
Adını yanındaki Camiden alan Eski Çeşme’nin restorasyon çalışmaları 2002 yılında Kula Belediye Başkanlığı ve Çekül Vakfı’nın katkılarıyla yaptırılmış olup Kula’da varlığını sürdüren diğer çukur çeşmeler ise şu şekilde Yemişciler Yoncası, Hancılar Çeşmesi, Çarşı İçi Çeşme, Buruşuk Çeşme, Paşa Cami Çeşmesi, Ağa Çeşme, Gülmez Oğlu Çeşme, Yeni Su Çeşme, Aşağı Çeşme, Hocacı Çeşme ve Ağabeyoğlu Çeşme’dir.
YORUMLAR