Kula Esnaf Odası ile İlçe MEM arasında Mesleki Eğitim...
Reklam
Reklam
  • Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kula Esnaf Odası ile İlçe MEM arasında Mesleki Eğitim işbirliği

Mesleki Eğitimin yaygınlaştırılması için 15 Şubat'ta toplantı yapılacak

09 Şubat 2022 - 16:59 - Güncelleme: 09 Şubat 2022 - 17:17
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

  Kula'da Mesleki Eğitim'in yaygınlaştırılması için çalışmalarına devam eden İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kula Esnaf Odası ile işbirliği yapacak. Yapılacak olan işbirliği kapsamında esnafların Mesleki Eğitim'den daha fazla yararlanabilmesi için çeşitli çalışmalar yapılacak, ayrıca esnafların Mesleki Eğitim ile ilgili bilgi edinmesi için 15 Şubat Salı günü esnaf ve İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü'nün katılımı ile toplantı yapılacak.

 

  İlçe genelinde Mesleki Eğitim'in yaygınlaştırılması ve daha fazla kitleye ulaşması açısından çeşitli çalışmalar yürüten İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, projenin temelini oluşturan esnaflar ile işbirliği yapma kararı aldı. Kula Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytekin Şadan ile görüş alışverişinde bulunan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Ali Okumuş, Başkan Şadan ile işbirliği kapsamında anlaşma sağladı. Proje kapsamında daha fazla esnafın yararlanabilmesi için odaya kayıtlı üyelere geniş katılımlı bir toplantı yapma kararı alan Esnaf Odası, 15 Şubat Salı günü esnaf ve İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü'nün katılımı Mesleki Eğitim toplantısı gerçekleştirecek.

 

MESLEKİ EĞİTİM HAKKINDA BİLGİLER:

1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak; mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlamaları gerekmektedir.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:

En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.

Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.

Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir).

Kayıt için yaş sınırı yoktur.

Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE NASIL BAŞVURULABİLİR?

Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.

Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler.

Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında “işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin” imzalanmasıyla başlar.

Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir.

Öğrenci kayıt olduğu andan itibaren meslek hastalıkları, iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlar, öğrenim süresi boyunca devam eder.

 

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE BAŞVURU SÜRECİ VE AŞAMALARI

Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır.

En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir.

181 farklı dalda başvuru yapılabilmektedir.

Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir.

Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.

Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve 11. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, 12. Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar.

Mesleki eğitim merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması” alarak kendi iş yerlerini açabilirler.

Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için “İş pedagojisi eğitimi” ile “Usta Öğretici” belgesine sahip olurlar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İki katlı evin birinci katında yangın paniği
İki katlı evin birinci katında yangın paniği
Yeniden Refah Partisi Kula İlçe Teşkilatı'ndan gazetemize ziyaret
Yeniden Refah Partisi Kula İlçe Teşkilatı'ndan gazetemize ziyaret