1984 yılından bu yana Kula’da leblebicilik mesleğini icra eden İbrahim Karcıoğlu, Manisa’da yılın ahisi seçildi. 37. Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) ile Manisa Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen programa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytekin Şadan ve Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Yiğen ile birlikte katılan İbrahim Karcıoğlu, ahilik beratını Manisa Vali Yardımcısı Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek ve Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter’den aldı.
Ticaret Bakanlığı tarafından yardımlaşma, dayanışma ve ahlaklı çalışma gibi prensipleri ile esnafımıza ve topluma yüzyıllarca yön vermiş olan Ahilik kültürünü tanıtmak ve Ahi Evran Veli'nin Anadolu’da başlattığı Ahiliği yaşatmak amacıyla düzenlenen 37. Ahilik Haftası kutlamaları başladı. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) ile Manisa Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleşen Ahilik Haftası’nda 1984 yılından bu yana 40 yıldır Kula’da leblebi imalatı yapan İbrahim Karcıoğlu, Manisa’da yılın ahisi seçildi.
1984 yılından bu yana Kula’da leblebicilik mesleğini icra eden ve ilçenin sevilen simalarından biri olan İbrahim Karcıoğlu, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) ile Manisa Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen kutlama programına Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytekin Şadan ve Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Yiğen ile birlikte katıldı. Manisa Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na Manisa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter’in çelenk sunmasıyla başlayan programda protokol üyeleri Manisa Valisi Enver Ünlü’yü makamında ziyaret etti. Yılını ahisi İbrahim Karcıoğlu’nu tebrik eden Vali Ünlü, ahinin şeddini küşadı.
1959 Kula doğumlu olan İbrahim Karcıoğlu, halen Kula Esnaf ve Sanatkârlar Odasının kayıtlı aktif üyelerindendir. 4 Eylül Mahallesi Selver Hatun Sk. No:1 Kula adresinde bulunan işyerinde, leblebi imalatı yapmaktadır. 1984 yılından bu yana leblebi imalatı yapan Karcıoğlu, nohudun leblebiye dönüşme hikâyesini anlatarak, meşakkatli bir meslek sürdürdüklerini söyledi. Nohudun birçok işlemden geçerek 50- 60 günde leblebiye dönüştüğünü aktaran Karcıoğlu şunları anlattı: “Leblebinin ham maddesi olan nohudu, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya, Denizli ve Konya'dan alıyoruz. Elenmiş nohutların ilk tavı makinede 35- 40 dakika süreyle yapılıyor. Kendir çuvalların içinde 10- 15 gün bekliyor. Tekrar makineye girip ikinci tav işlemi oluyor. Daha sonra beton sergiye dökülüyor. 30- 35 gün sergide dinleniyor. Sulanıp kabuk attırdıktan sonra perakendecilere veriyoruz. Onlar da sıcak sıcak kavurup vatandaşa sunuyorlar. Leblebinin satış aşamasına gelmesi en az 50- 60 gün sürüyor. Kula’da leblebicilik başlı başına bir meslektir. Esnaf ve sanatkârımızın mesleki dayanışmasını artırmak üzere 1992 yılında 49 adet işyeri olan “Kula Leblebiciler Kooperatifi” ni kurduk. 2019 yılında Kula Esnaf ve Sanatkârlar Odasının desteği ve Salihli Ticaret ve Sanayi Odasının başvurusuyla, tadı, kokusu, üretiminde kullanılan nohudun doğallığı ve parlaklığı gibi özellikleriyle Türkiye'deki diğer leblebi türlerinden ayrılan Kula leblebisi, coğrafi işaret almaya hak kazandı. “
Tüm bunlara rağmen Türkiye'de nohut üretiminin azalması ve fiyat artışının ilçede bir asırdan bu yana leblebicilik yapan esnafı etkilediğini söyleyen Karcıoğlu; “Kula Leblebiciler Sitesi'ndeki işletme sayısı her geçen gün azalırken, adıyla ünlenen Kula leblebisinin geleceği de tehlikeye girdi. Son yıllarda çalışan esnaf sayısı azaldı. Pazar bulmakta ve hammadde alımında zorlanıyoruz. Bu asırlık mesleğin ilçemizde yaşatılması, gençler için cazip bir meslek haline getirilmesi ve sağlık dostu leblebinin tanıtımı ve pazarlanması için gereken tedbirler bir an önce alınmalı” dedi.
YORUMLAR