Kula Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Topal, Et fiyatlarındaki artış ve Kurban Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle hırsızlık vakalarının artabileceğinin altını çizerken vatandaşları hırsızlara karşı dikkatleri olmaları konusunda uyardı
Kurban Bayramı besi hayvancılığı yapan vatandaşlar için önemli bir gelir kapısı olduğunu belirten Kula Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal hırsızlar içinde bir hırsızlık mevsim haline geldiğini söyledi. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvan yetiştiricilerinin hırsızlık olaylarına karşı daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Topal, vatandaşın yaşayabileceği olası vakalarda da emniyet ve jandarma ekiplerini durumdan haberdar etmelerini konusunda vatandaşı uyardı.
Kula Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Topal, bu sebeple vatandaşların çevrelerinde şüpheli gördükleri kamyon, kamyonet gibi araçlar ile şüpheli gördükleri şahısları zaman geçirmeden 155 Polis İmdat ya da 156 Jandarma İmdat telefonlarına bildirmelerini istedi.
Hayvan yetiştiricilerin hayvan sevkiyatında mutlaka menşe şahadetnamesi almayı alışkanlık haline getirmeleri gerektiğini de vurgulayan Topal, hayvan hırsızlıklarına karşı alınması gereken zorunlu fiziki tedbirlerin de alınmasını istedi.
HIRSIZLARIN KOLLADIĞI ZAMANLAR
Topal “Genellikle 24.00-05.00 saatleri arasında ve görüş şartlarının kötü olduğu hava şartlarında hırsızlık yapıldığı dikkate alındığında bu saatler arasında mümkünse hayvanları kontrol etmelidirler. Jandarma ve emniyet güçlerine ne kadar çabuk haber verilirse suçlulara o kadar kolay ve çabuk ulaşılacağı unutulmamalıdır. Alın teri olan hayvanları korumak ve hırsızlık olaylarını önlemek için gerekli güvenlik/emniyet ve ikaz sistemleri kurulmalı ve emniyet güçlerine yardımcı olunmalıdır” dedi.
“FİZİKİ TEDBİRLER ALINMALI”
Topal, hayvan sahipleri ile besicilik yapan işletme, ahır/ağıl sahiplerince kaybolma ve hayvan hırsızlıklarına karşı alınması gereken zorunlu fiziki tedbirleri de söyleyerek:
“Büyükbaş ve küçükbaş hayvan hırsızlıklarının artması ihtimali göz önünde bulundurulmalı. Hayvan alım satımı veya yetiştiriciliği yapan vatandaşların ahır ve ağıllarındaki fiziki tedbirlerini gözden geçirmelidirler. Ahırların kapısı mutlaka kaliteli, sağlam ve kolaylıkla açılmayan bir kilit ile kilitlenecektir. Küçükbaş hayvanlar silinmeyecek şekilde boya vb. işaretlenmelidirler. Hayvan sahipleri; hayvanlarını, arazi ve meralara başında çoban olmadan kesinlikle başıboş bırakmamalı. Yabani hayvan saldırıları ile hırsızlardan korumak maksadıyla mümkünse mutlaka köpek beslemelidir. Ağıl, çiftlik ve besihanelerin kenarları dikenli tel/kafes tel, çit ile çevrilecek, giriş kapısı önüne ve çevresine yeterli çevre aydınlatma sistemi mutlaka kurulacak ve geceleri bu ışıklar mutlak surette açık bırakılmalıdır” dedi.
YORUMLAR