Değerli okuyucularım.
Uzun zamandır yazmıyordum. Son günlerde sosyal medya üzerinden yapılan tartışmalar, açıklamalar ve tepkiler doğrultusunda bu yazımı kaleme almayı karar verdim.
Zam kimseye hoş gelen bir olay değildir. Zamların savunulacak bir tarafı da yoktur.
Bazı haber siteleri ve sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalar doğrultusunda önerim bence haber yapmaktansa 200 metre mesafede olan insanların konuşarak çözüm üretmesi gerekirken haber sitesi ve sosyal medya üzerinden popülizm yapılması olayın hem çözülmesini hem de boyutunu değiştirdi.
Ekmeğe verilen zam hiç kimsenin hoşuna gitmez. Fakat yazımı kaleme almadan önce Elbette görüşmeler yaptım. Esnaf Odaları birliği başta olmak üzere Esnaf odası ve Ekmekçi esnafı ile görüşmeler de yaptım.
Gelelim şimdi Zammın değerine. Ekmekçi esnafı ile yaptığım görüşmede girdi maliyetlerinin % 40-45 zamma karşılık ekmek fiyatına artış gereksinimi kaçınılmaz olmuştu. Haber siteleri ve sosyal medya üzerinde yapılan haberlerin altındaki yorumları da dikkate alarak haber içerisinde yer alan zam bedelinin %33 olarak belirtilmesi, açıklama yapan ya da haberi yazan şahsın matematiksel bir problemi olduğu ortadadır. Bin 250 gram ekmek 6 TL iken, yapılan zammı ekmekte gramaj olarak bin 300 grama yükseltilerek 8 TL fiyat belirlenmiştir. Buna göre 50 gram artış hesaba katılırsa, ekmeğe yapılan zam % 26’dır. Ayrıca Esnaf Odaları Birliği ile yaptığımız görüşmede, çevre ilçelere nazaran ekmekte en düşük satış fiyatının Kula’da verildiği ortadadır. Örnek vermek gerekirse, Soma ilçesinde 1 KG ekmek 8,33 TL, Demirci ilçesinde 1 KG ekmek 7.39 TL, Salihli ilçesinde 1 KG ekmek 7,50 TL, Selendi ilçesinde 1 KG ekmek 6.67 TL’den fiyat verilirken, Kula’da 1 Kg ekmeğe 6.15 TL’ fiyat verilmiştir. Buna göre, ilçeler arasındaki 1 Kg ekmek fiyatı en düşük ilçe Kula’dır.
Yapmış olduğumuz görüşmeler doğrultusunda, ekmeğe verilen zam 8 TL belirtilirken, bu fiyatın tavan fiyatı olarak belirlenmiş olduğu aşikârdır.
Eğer fırıncı esnafı isterse, bu belirlenen fiyat altında rekabet şartları dahilinde satış yapabilir. 5 TL, 6 TL ve ya 7 TL’ye satıldığında kimsenin müdahale hakkı olmaz. Zaman zaman da rekabetten dolayı böyle olaylar yaşanmıştır. Belirttiğim gibi 8 TL, satılabilecek en yüksek fiyat tarifesidir.
POPÜLİZM YAPILMAMALI
Verilen bu zammı çok bulabiliriz. Ancak, bu zammın çözümü haber siteleri ve sosyal medya üzerinden popülist paylaşımlar değildir. Çözüm üretmeye çalışmak istense, tarafları bir araya getirip bu tür karmaşanın çıkmasını önleyip herkesi bu polemiklerden uzak tutmayı çabalamak gerekir.
Artışın %26 olduğunu bildiğin halde, gram artışını göz ardı edip %33 belirterek algı yapmaya çalışmak, bence çok iyi niyetli bir yaklaşım değildir.
SANA DA SORARLAR
Bütün bu gerçekleri bilirken, çözümü de bir araya gelip aramak varken, popülizm yaparsan, bende bir gazeteci olarak asli görev alanına giren konulardaki zam anlayışını sorgulamak durumunda kalırım.
Şimdi ilk olarak; mesela Kula tarımı gelişsin diye hükümet tarafından yapılan ve belediyeye teslim edilen, personel gideri dışında başka hiçbir masrafı olmayan göletlerden sulama suyuna neden %23 zam yapıldı? diye sorarım.
Herkesi ilgilendiren ve defalarca gündeme gelen KAYSU bedeli zam olayında, bizden nüfus olarak fazla olan Salihli, Turgutlu ve Akhisar gibi bir ilçelerin yanında KAYSU bedelini neredeyse iki katı olarak Kula’da belirlenirken, niye sesiniz çıkmadı diye sorarım.
Pandemiden çıktığımız şu günlerde, 2021 yılında hiçbir gideri olmayan işyerlerinin kira bedeline niye %15 zam yapıldı diye sorarım.
Son olarak, tavsiyem şudur ki, Kula’da herkesin popülizmi bırakıp, bir araya gelerek ortak akılla halkın yararına çözüm üretmesidir.
YORUMLAR