TE, ÇOCUK GELİŞİMİNDE PSİKOLOJİK,FİZYOLOJİK, GELİŞİMSEL VE SOSYOKÜLTÜREL ETMENLERDEN ETKİLENEN ÖNEMLİ BASAMAKLARDAN BİRİDİR.
İDRAR TORBASI VE BARSAK KONTROLÜ , KAS VE SİNİRSEL GELİŞİMİNİ 18. AYDAN İTİBAREN KAZANMAYA BAŞLAR.
BATI TOPLUMLARINDA , GÜNÜMÜZDE 3 FARKLI YÖNTEM KULLANILMAKTADIR.
BRAZELTON ‘UN ÇOCUK ODAKLI YÖNTEMİ BUNLARDAN BİRİDİR. ÇOCUK , FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK BASAMAKLARA ULAŞTIĞINDA VE AİLE İLE ÇOCUK İÇİN TE ‘NE HAZIR OLMA BELİRTİLERİ MEVCUT OLDUĞUNDA BAŞLANMASI ÖNERİLİR.
AZRİN-FOXX YÖNTEMİNDE İSE ,AİLE ODAKLI EĞİTİM MEVCUT OLUP ÇOCUK YAKLAŞIK 20 AYLIKKEN EĞİTİME ALINARAK ÇOCUĞA SIKÇA SIVI GIDA İÇİRİLMESİ, DÜZENLİ VE SIK ARALIKLARLA TUVALETE GÖTÜRME, ÇOCUK İDRARINI YAPTIĞINDA OLUMLU ÖVGÜ, İDRAR VEYA DIŞKI KAÇIRDIĞINDA İSE KINAMA, OLUMLU ÖVGÜDEN VE İLGİDEN MAHRUM BIRAKMA ŞEKLİNDE DAVRANIŞ KALIPLARI KULLANILMAKTADIR.
SPOCK’UN EĞİTİMİNDE, ZORLAMA OLMAKSIZIN 2-2,5 YAŞLARINDA TE ‘NE BAŞLANMAKTA OLUP EĞİTİME BAŞLADIKTAN SONRA TUTARLI OLMA, ÇOCUK BAŞARDIĞINDA ÖVME, KAZA VE REDDETMELERDE ÇOCUĞU ELEŞTİRMEKTEN SAKINMA ÖN PLANDADIR. ANCAK BU YÖNTEMDE ,TE DAHA UZUN VAKİT ALMAKTADIR.
TÜM SAĞLIKLI ÇOCUKLAR VE ÖZEL GEREKSİNİMİ OLAN ÇOCUKLAR, UYGUN ZAMANDA VE HAZIR OLDUKLARINDA TE ‘NE BAŞLANMALIDIR. SÜREÇ OLUMLU, DOĞAL OLMALI, TEHDİT EDİCİ VE ZORLAYICI OLMAMALIDIR.
ÇOCUK ODAKLI OLMAK , ÇOCUĞUN TE’ NE EN ERKEN 20. AYDA BAŞLANMASI VE GEREKLİ MATERYAL VE EV-ÇEVRE KOŞULLARININ SAĞLANMASI ÖNCELİKLİ OLMALIDIR.
TE BAŞARISIZ OLURSA , ÇOCUĞUN PSİKOLOJİK OLARAK BUNA HAZIR OLMADIĞI ANLAŞILMALI, BİR KAÇ AY SONRA TEKRAR DENENMELİDİR.
TUVALET EĞİTİMİNDE;
-CİNSİYET
-EĞİTİME BAŞLAMA YAŞI
-KÜLTÜREL VE ÇEVRESEL ETKENLER
-ANNE VE BABA TUTUMU
-ÇOCUĞUN FİZİKSEL, ZİHİNSEL, DAVRANIŞSAL VE GELİŞİMSEL DURUMU VEYA ENGELLERİ
-MEVSİM
-GÜNDÜZ VE GECE FARKLARI
-AKRAN AKRABA ÇOCUKLARI VEYA EV İÇİ YAKIN YAŞ KARDEŞLERİ EĞİTİMİN BAŞARISINI YA DA BAŞARISIZLIĞINI OLDUKÇA ETKİLEMEKTEDİR.
TE’DE BAŞARISIZLIKLAR, SIK GERİ DÖNÜŞLER AİLENİN VE ÇOCUĞUN KAYGI VE KIZGINLIĞINI ARTIRABİLİR VE ÇOCUK ÜZERİNDE OLUMSUZ PSİKOLOJİK DEĞİŞİMLERE, BASKIYA SEBEP OLABİLİR.
SONUÇTA, HER SAĞLIKLI ÇOCUĞUN TUVALET EĞİTİMİNİ ENİNDE SONUNDA TAMAMLAYABİLECEĞİ VE BUNUN İÇİN BİR SÜRE KISITLAMASI YAPILMAMASI GEREKTİĞİNİ UNUTMAMALIYIZ.
SORUNLU BİR SÜREÇ YAŞIYORSANIZ , TUVALET EĞİTİMİ İLE İLGİLİ DANIŞMANLIK HİZMETİ İÇİN İLETİŞİM KURABİLİRSİNİZ
SEVGİ VE SAĞLIKLA YENİ NESİLE…
PED. UZM. DR SÜREYYA ERGEN KIRAY
ÇOCUK -YENİDOĞAN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI
MUAYENEHANE (ÖZEL ÇOCUK KLİNİĞİ) SALİHLİ/ MANİSA
İLETİŞİM: 0236 713 11 33 / 0505 407 53 31
İNSTAGRAM: drsureyyaergenkiray / drsureyyailemutfakta
YORUMLAR