9 AY BOYUNCA ANNE RAHMİNDE KORUNAKLI BÜYÜYEN VE GELİŞEN BEBEK DOĞUM EYLEMİ İLE BİRLİKTE ÇEVRESİYLE TEMASA GEÇER.
YENİDOĞAN BEBEKLER, TÜM YAŞ GRUPLARI İÇİNDE ENFEKSİYONLARA, HASTALIKLARA KARŞI EN DİRENÇSİZ POPULASYONDUR. BAĞIŞIKLIK SİSTEMLERİ, VÜCUTLARINI KORUYACAK SAVAŞÇI HÜCRELERİ HENÜZ TAM GELİŞMEMİŞTİR.
BU GELİŞİM AYLAR, YILLAR İÇİNDE TAMAMLANMAKTADIR. BAĞIŞIKLIKLARI GÜÇLENENE KADAR ONLARI KORUYACAK OLANLAR , AİLE TARAFINDAN UYGULANACAK HİJYEN KURALLARI, ANNE SÜTÜYLE ALACAKLARI KORUYUCU MADDELER VE BEBEKLİKTE YAPILACAK AŞILARIDIR.
COVİD 19 SALGININA SEBEP OLAN BU YENİ VİRÜS, YENİDOĞAN BEBEKLER İÇİN POTANSİYEL AĞIR HASTALIK SEBEBİ OLABİLİR. ŞU ANA KADAR GÖZLEMLENEN YENİDOĞAN BEBEKLERDE BU SALGIN, GRİP VİRÜSÜ VE SARS PANDEMİSİ YAPAN CORONA TİPİ KADAR AĞIR SETRETMEDİĞİ YÖNÜNDEDİR.
HENÜZ DOĞMAMIŞ BEBEĞE, ANNE KARNINDAYKEN BULAŞTIĞINA DAİR GÜÇLÜ KANITLAR OLMAMAKLA BİRLİKTE DOĞUM SONRASI ANNESİ HASTA OLAN BİRKAÇ BEBEKTE BAKILAN TAHLİLLERDE, SONUÇLAR POZİTİF BULUNMUŞ OLUP DAHA ÇOK ANNE VE BEBEKTE TEST YAPILARAK İLERLEYEN ZAMANDA NET BİLGİLERE ULAŞILACAKTIR. ANNE KARNINDA BULAŞICILIK OLMAZ DEMEK YANLIŞ OLACAKTIR.
YENİDOĞAN BEBEĞE COVİD 19 ‘UN ASIL BULAŞI;
-HASTA VEYA TAŞIYICI ANNE İLE YAKIN TEMAS
-HASTA VEYA TAŞIYICI AİLE BİREYLERİ, AKRABA, ZİYARETÇİ VEYA BAKICILAR
-HASTA VEYA TAŞIYICI SAĞLIK PERSONELİ YOLUYLA OLMAKTADIR.
HASTALIK BULGUSU GÖSTEREN VEYA ŞÜPHELİ BULGULARI OLAN GEBELERE, DOĞUM ÖNCESİ COVİD19 TESTLERİ YAPILABİLİR.
ŞÜPHELİ GEBELER, TEST SONUÇLARI ÇIKANA KADAR İZOLE EDİLEREK ENFEKSİYONU OLUP OLMADIĞI KANITLANANA KADAR ,YETERLİ İMKANA VE MULTİDİSİPLİNER UZMANLIK ALANLARINA SAHİP KAPSAMLI HASTANELERDE DOĞUMA ALINMALARI UYGUN OLACAKTIR.
ÜLKELERİN TECRÜBELERİNE GÖRE , YENİDOĞAN BEBEK ENFEKSİYONU ALDI İSE BELİRTİLER GENELDE 3-7 GÜN İÇİNDE GÖZLENMİŞTİR. ANCAK BEBEK ENFEKSİYONLU OLSA BİLE AYNEN ERİŞKİNLERDE OLDUĞU GİBİ BAZEN HİÇ BULGU VERMEYEBİLİR.
HASTA OLAN BEBEKLERDE;
-VUCUT SICAKLIĞINDA ARTIŞ
-BURUN TIKANIKLIĞI, HAPŞIRIK
-ÖKSÜRÜK, NEFES DARLIĞI
-İNLEME, HUZURSUZLUK
-EMMEDE AZALMA, İSTEKSİZLİK
-KUSMA, KARIN ŞİŞLİĞİ
-İSHAL
-UYKU HALİ GÖRÜLÜR.
BU DURUMLARDAN BİRİ VEYA BİRKAÇI VARSA VAKİT KAYBETMEDEN ÇOCUK HEKİMİNE BAŞVURULMALIDIR.
DOĞUM SONRASI ANNE VE BEBEK İLİŞKİSİ NASIL OLACAKTIR?
ANNEDE HASTALIK VAR VE TEST İLE KANITLANDI İSE, ANNE KARANTİNAYA ALINARAK BEBEK BAŞKA BİR ODADA İZOLE EDİLMELİ, BEBEĞİN TESTLERİ YAPILMALI ,SONUÇLARI ÇIKANA KADAR YAKINDAN GÖZLEMLENMELİDİR. EĞER BEBEĞİN DE TESTLERİ POZİTİF ÇIKARSA , BEBEK HASTANENİN YENİDOĞAN SERVİSİNDE BU HASTALAR İÇİN ÖZEL OLARAK AYRILMIŞ BÖLÜMDE TAKİP EDİLMELİDİR. ŞAYET BEBEĞİN TESTLERİ TEMİZ ÇIKAR İSE , BEBEK ANNEDEN UZAKLAŞTIRILMALI, SAĞLIKLI OLDUĞU BİLİNEN BİR BAŞKA KİŞİ TARAFINDAN ANNENİN TESTLERİ NEGATİF OLANA KADAR VE SAĞLIĞINA KAVUŞANA KADAR BAKILMALI, BEBEKTE 24 SAAT SONRA TEST TEKRARI YAPILMALIDIR.
HASTALIK YÖNÜNDEN ŞÜPHELİ OLAN VE TESTLERİ YAPILARAK TEMİZ OLDUĞU KANITLANAN ANNE , DOĞUM SONRASI BEBEKLE AYNI ODADA KALABİLİR.
HASTA ANNE İÇİN , DOĞUM SONRASI BEBEĞİNDEN AYRILMAK DEPRESYONA , SÜT VERİMİNDE AZALMAYA SEBEP OLABİLİR. DOĞUM ÖNCESİ TÜM OLASILIKLAR HEKİM -AİLE ARASINDA OLACAK AÇIK İLETİŞİM İLE KONUŞULMALI, İZLENECEK YOL ÇİZİLMELİDİR. ANNELERİN PSİKOLOJİK OLARAK ETKİLENDİĞİ HALLERDE , İLGİ SAĞLIK KURUMU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETİ VERMELİDİR.
HASTA BEBEKLERİN KAN DEĞERLERİ VE TEST SONUÇLARI ÇOK DEĞİŞKENLİK GÖSTEREBİLECEĞİNDEN ,HASTALIK BULGULARINI GÖSTEREN BEBEKLERİN YENİDOĞAN YOĞUNBAKIM KOŞULLARINDA GÖZLENMESİ UYGUN OLACAKTIR. BU HASTA BEBEKLER İÇİN COVİD 19 ‘A ÖZEL BİR İLAÇ VE TEDAVİ YÖNTEMİ YOKTUR. ERİŞKİNLERİN TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR YENİDOĞAN BEBEKLERDE KULLANILAMAMAKTADIR. SOLUNUM VE DOLAŞIM BOZUKLUĞU OLAN BEBEKLER YOĞUNBAKIM KOŞULLARINDA GEREKİRSE CİHAZ DESTEĞİ ALMAKTADIRLAR.
ANNE SÜTÜ BEBEK İÇİN EN YARARLI VE BESLEYİCİ KAYNAKTIR. COVİD 19’ UN SÜTE GEÇTİĞİNE DAİR NET SONUÇLAR ELİMİZDE YOKTUR . UYGUN KOŞULLARDA BAZI MERKEZLERDE , VİRÜS TAŞIYIP TAŞIMADIĞINA BAKMAK İÇİN ANNE SÜTÜNDEN DE TEST YAPILMAKTADIR. BULAŞMA YOLUNUN SOLUNUM YOLUYLA OLDUĞUNU BİLDİĞİMİZ İÇİN ,HASTA ANNENİN SAĞLIKLI YENİDOĞANI EMZİRMESİ TEHLİKELİ OLABİLİR . MÜMKÜNSE HİJYENİK KOŞULLAR SAĞLANARAK SAĞILMIŞ ANNE SÜTÜ BEBEĞE VERİLMELİ, KULLANILAN SAĞIM ALETLERİ VE BESLEME APARATLARI STERİL EDİLMELİDİR.
YORUCU OLAN BU SÜREÇ ,YENİ DOĞUM YAPMIŞ BİR ANNE VE YAŞAMA TUTUNMAYA ÇALIŞAN ,ANNE SEVGİSİNE, ANNE SÜTÜNE VE SICAKLIĞINA BAĞIMLI YENİDOĞAN İÇİN DURUMU DAHA DA ZORLAŞTIRACAKTIR. HEKİM -AİLE İŞBİRLİĞİ, BİLİMSEL VERİLER IŞIĞINDA ANNE VE BEBEK İÇİN EN İYİSİ PLANLANMALI , EN DOĞRU ADIMLAR ATILMALI, BEBEĞİN İZLEMLERİ AKSATILMAMALIDIR.
DOĞUM YAPACAK ANNE ADAYLARIMIZA VE DOĞACAK TÜM GÜZEL YAVRULARA SAĞLIK VE HUZUR TEMENNİSİYLE …
SEVGİYLE VE SAĞLIKLI KALIN…
UZM. DR. SÜREYYA ERGEN KIRAY
YENİDOĞAN -ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI
SALİHLİ/ MANİSA MUAYENEHANE
0236 713 11 33 / 0505 407 53 31
İNSTAGRAM: drsureyyaergenkiray/drsureyyailemutfakta
YORUMLAR